Afwijkingen op de basisnormen

Commissie voor Afwijking

De Commissie voor Afwijking beoordeelt afwijkingsaanvragen op het Koninklijk besluit van 7 juli 1994 tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de nieuwe gebouwen moeten voldoen en al zijn bijlagen.

Hieronder vindt u enkele belangrijke documenten over de werkwijze van de Commissie voor Afwijking.

 

Opgelet: vanaf 2023 enkel digitale aanvraag tot afwijking op de Basisnormen

Wij behandelen geen papieren afwijkingsaanvragen meer  voor het KB van 7 juli 1994 Basisnormen.

Kunt u elke aanvraag tot afwijking via mail versturen naar brandpreventie.scv-pcb@ibz.be (Nederlandstalige dossiers) / prevention.incendie.scv-pcb@ibz.be (Franstalige dossiers)?

De inhoud van uw digitale aanvraag blijft identiek aan die van de vroegere papieren aanvraag (zie ook onze ‘Vaak gestelde vragen’).

Tip: Wij kunnen mails ontvangen tot 20 Mb. Voor grotere volumes raden wij het gebruik van WeTransfer, SwissTransfer (link 30 dagen geldig) of gelijkaardig aan.

In de uitzonderlijke gevallen waarbij nog papieren documenten noodzakelijk zijn, zullen wij u hiervan via mail op de hoogte brengen.

 

Over afwijking en afwijkingsaanvragen

Over de basisnormen

 

Type-oplossingen

Type-oplossingen zijn oplossingen voor vaak voorkomende aanvragen waarvan de Commissie heeft geoordeeld dat deze een gelijkwaardig veiligheidsniveau bieden als de voorschriften van het koninklijk besluit.