Internationale dag van de Civiele Bescherming

Civiele Bescherming
Evenement
Vandaag, 1 maart, is het internationale dag van de Civiele Bescherming. In verschillende landen wordt de Civiele Bescherming in de kijker gezet met conferenties, opendeurdagen en evenementen.

Onze vrouwen en mannen van de zes operationele eenheden van de Civiele Bescherming verdienen meer dan ooit om in de bloemetjes te worden gezet voor hun onaflatende inzet.
Het geplande feestmoment is echter geannuleerd uit respect voor de familie, vrienden en collega’s van Olivier Rouxhet wiens droeve overlijden nog vers in het geheugen ligt. Als eerbetoon aan alle personeelsleden van de Civiele Bescherming en van de brandweer is nu een bundel samengesteld met reacties en steunbetuigingen die honderden mensen instuurden na het overlijden van Olivier en van twee brandweermannen.

Olivier, duiker bij de Civiele Bescherming van Crisnée, kwam op 25 januari 2011 tijdens de zoektocht naar twee vermiste zusjes in de Maas om het leven. Nog eind januari 2011 zijn twee brandweermannen, Johan Van Ursel van het brandweerkorps Sint-Niklaas en Etienne Manise van het brandweerkorps Bergen, om het leven gekomen bij interventies.

Collega’s, vrienden en mensen die Johan, Olivier en Etienne nooit persoonlijk gekend hebben, hebben daarop rouw- en steunbetuigingen gemaild naar Binnenlandse Zaken. Alle berichten worden nu verzameld in een bundel. Dit bundel zal als eerbetoon aan Olivier, Johan en Etienne en aan alle personeelsleden van de Civiele Bescherming en brandweer overhandigd worden aan de getroffen families en aan hun collega’s.

Internationale dag van de Civiele Bescherming

De internationale dag voor de Civiele Bescherming is een initiatief van de Internationale Organisatie voor de Civiele Bescherming (ICDO). Deze dag van de Civiele Bescherming is bovenal een eerbetoon aan de inzet en verwezenlijkingen van de eenheden van de Civiele Bescherming die de bevolking dagelijks ter hulp komen bij kleine en grote rampen. Met deze dag willen zij wereldwijd de belangrijke rol van de Civiele Bescherming in de kijker te zetten en ook meteen aandacht vragen voor preventie en een zekere mate van zelfredzaamheid bij ongevallen of rampen.

Hongarije, dat sinds januari 2011 voorzitter is van de Europese Unie, heeft alle lidstaten gevraagd om deze dag te herdenken.

Vrouwen in de kijker

Het thema van de internationale dag voor de Civiele Bescherming is dit jaar “de rol van de vrouw bij de Civiele Bescherming”. Op 8 maart is het toevallig ook Internationale Vrouwendag, een ideaal moment dus om alle vrouwen die zich bij de Civiele Bescherming dagelijks inzetten en engageren eens extra in de verf te zetten.