De Civiele Bescherming deelt 10.000 drinkwaterzakjes uit

Zivilschutz
Einsatz

Naar aanleiding van het slechte weer vorig weekend zijn alle operationele eenheden van de Civiele Bescherming gemobiliseerd om elektriciteit te leveren, drinkwater uit te delen, de wegen te beveiligen en pompwerken uit te voeren. In het hele land hebben ze meer dan 10.000 waterzakjes en 8.000 zandzakken uitgedeeld. De agenten zijn voornamelijk tussengekomen in de regio Luik waar de provinciale fase afgekondigd is.

Luik

De provinciale fase is afgekondigd om duizenden gezinnen te helpen die zonder water of elektriciteit zaten. Op vraag van de gemeenten en de hulpdiensten, heeft de Civiele Bescherming van Crisnée zes stroomgroepen en alternator units geïnstalleerd in de getroffen gemeenten, voornamelijk om warmte te geven aan enkele rust- en verzorgingstehuizen. De agenten hebben 2.000 drinkwaterzakjes uitgedeeld aan de bevolking en honderden zandzakken uitgedeeld om dammen te bouwen om het water tegen te houden. Ze hebben ook tankwagens geïnstalleerd om de watertorens opnieuw te bevoorraden.

Namen/Luxemburg

De provinciale fase is vrijdag afgekondigd in Luxemburg. Hevige sneeuwval vereiste de interventie van de Civiele Bescherming van Libramont in de provincies Luxemburg en Namen. Zij hebben 150 waterzakjes geleverd voor de pendelaars in het station van Libramont en 3.000 zakjes voor de gemeente Scy. 4x4-voertuigen (unimog) maakten het mogelijk om de autosnelweg E25 sneeuwvrij te maken, zout te strooien op de rijvakken en de vastgeraakte of in moeilijkheden verkerende voertuigen weg te slepen. Na de breuk van een bovenleiding in het station van Marloie hebben de agenten op vraag van de brandweer van Marche vier personen opgehaald. De gemeenten Pessoux, Havelange en Achêne hebben tankwagens gevraagd om hun inwoners opnieuw te bevoorraden met drinkwater.

Henegouwen

De Civiele Bescherming van Ghlin heeft logistieke ondersteuning geboden aan andere eenheden door te zorgen voor 4.500 waterzakjes om tegemoet te komen aan de noden van de provincie Luik.

Antwerpen

In samenwerking met de lokale hulpdiensten heeft de Civiele Bescherming van Brasschaat bijna 1.000 zandzakken geleverd aan de getroffen gemeenten in de provincie Antwerpen (Mechelen, Aartselaar, Kontich, Boom). Ze hebben ook pompwerkzaamheden uitgevoerd om te vermijden dat waterlopen zouden overlopen in Zwijndrecht/Kruibeke en Schelle/Hemiksem. Ze hebben eveneens twee alternator units ingezet als versterking voor de provincie Luik en hebben 600 zandzakken geleverd in Liedekerke.

West-Vlaanderen

Ter versterking van de eenheid van Liedekerke hebben de agenten van Jabbeke geholpen bij de pompwerkzaamheden. Zaterdag heeft de eenheid van Jabbeke twee alternators en een verlichtingscontainer bezorgd aan hun Luikse collega’s.

Vlaams-Brabant

De eenheid van Liedekerke heeft 6.000 zandzakken, waarvan 2.000 gevulde, ter beschikking gesteld aan verschillende gemeenten (Affligem, Vilvoorde, Lennik, Meise, Kapellen-op-den-Bos, Londerzeel, Sint-Niklaas). De agenten hebben ook zware pompwerkzaamheden uitgevoerd aan waterlopen in Kruibeke en Lennik.
 

ophelie.boffa@ibz.fgov.be