Civiele Bescherming voert non stop water aan voor brandweer in Hoge Venen

Civiele Bescherming
Brandweer
Perscontact: 
Els Cleemput

De drie operationele eenheden van de Civiele Bescherming in Wallonië ondersteunen vandaag opnieuw de 15 brandweerkorpsen die in de Hoge Venen een brand onder controle trachten te krijgen. De eenheden van Crisnée, Ghlin en Libramont voeren non stop water aan zodat de brandweer de klok rond kan blijven blussen.

Al meer dan 1.000 hectare grond en gewassen zijn door het vuur verteerd.

Tijdens een evaluatievergadering vandaag zal beslist worden of ook de Vlaamse operationeel eenheden van de Civiele Bescherming worden ingezet.

De Civiele Bescherming werkt deze voormiddag, dinsdag 26 april, in de Hoge Venen met dertig man en tien grote tankwagens waarmee tussen 10 en 20.000 l water kan worden aangevoerd. De Civiele Bescherming rijdt heen en weer tussen de interventieplaatsen en de stuwdam op de Gileppe waar de tankwagens met grote pompen worden gevuld.

Daarnaast helpt de Civiele Bescherming ook met extra brandslangen zodat de brandweer de brandhaarden kan bereiken. Enkele van die slangen zijn maandagavond prooi geworden van de vlammen. Voorts valt er voorlopig geen schade te melden.

De operationele eenheid van Crisnée heeft ook een commando- en een telecommunicatiecontainer ter plaatse gebracht. Vandaar uit kunnen de verschillende diensten die de strijd tegen de veenbrand voeren, gecoördineerd worden. De coördinatiepost was maandagnamiddag opgesteld aan de Baraque Michel maar is vrij snel verplaatst omdat het vuur de coördinatiepost dreigde in te sluiten.
Gisteren en vandaag voorziet de Civiele Bescherming het personeel van alle betrokken diensten ook van drinkwater.

Els.Cleemput@ibz.fgov.be