Campagne "Fitheid": een persoonlijke aanpak werkt het best om mensen te motiveren

Brandweer
Informatiecampagne
Het gebrek aan fysieke paraatheid is een van de mogelijke beroepsrisico’s die werden aangehaald bij de opstart van de campagne.
Bene Pype

Brandweerlieden dienen te beschikken over een goede fysieke paraatheid, vanaf hun aanwerving en verder tijdens hun hele carrière. Brandweerlieden moeten klaar staan wanneer ze interventies moeten doen.   Een goede conditie is hierbij onontbeerlijk. Een aantal  brandweerlieden zijn net dat tikkeltje sportiever.

Bene Pype is werkzaam bij de Hulpverleningszone Fluvia en nam reeds deel aan twee ironmanedities (in Barcelona en in Frankfurt).  Daarnaast organiseerde hij een cross duathlon die tevens gold als het Belgisch kampioenschap voor brandweerlieden.

  • Fitheid of het gebrek aan fysieke paraatheid wordt door brandweerlieden gezien als een belangrijk beroepsrisico. Hoe belangrijk is fit zijn voor een brandweerman?

Ik vind dit heel belangrijk. Bij een oproep worden we verwacht om zo snel mogelijk te kunnen vertrekken. Basisfitheid helpt reeds bij een snelle wissel van kledij en het instappen. Verder komen we in allerlei situaties terecht waarbij fysieke fitheid een rol speelt (mensen van een trap naar beneden evacueren, op een ladder klimmen, hoge temperaturen, sleuren met zwaar materiaal, …).

  • Bij de indiensttreding bij de brandweer moet je voldoen aan de federale geschiktheidsproeven. Hoe heb jij destijds de fysieke proeven ervaren?

Toen ik mijn proeven aflegde, was dit nog vóór de zonevorming en werden deze dus nog georganiseerd door de gemeenten zelf. Voor mij persoonlijk was dit niet echt een probleem gezien ik reeds vele jaren aan sport doe. Proeven die ik niet gewoon was, vormden ook voor mij een uitdaging. De proeven nu zijn uitgebreider en gevarieerder geworden.

  • Na verloop van tijd zijn er sommige brandweerlieden die fysiek minder meekunnen. Hoe worden brandweerlieden tussentijds getest op hun fysieke paraatheid?

Afwisselend wordt er jaarlijks verwacht dat wij een parcours afleggen in de oefenkelder of de PPMO testen afleggen. In de oefenkelder wordt een situatie gesimuleerd waarbij we een parcours moeten afleggen door smalle, donkere en kleine ruimtes. Dit met 2 personen. De PPMO test is nieuw sinds 2018 en komt uit Nederland overgewaaid. Dit is een individuele test waarbij we ook een parcours moeten afleggen. Ik vind deze test persoonlijk realistischer. Bij beide testen wordt de fitheid gemonitord.

  • Wordt er binnen jullie zone aandacht geschonken aan fitheid? Krijg je voldoende mogelijkheden om je fitheid op peil te houden?

Als vrijwillig brandweerman bij brandweerzone Midwest wordt verwacht dat we dit op eigen initiatief doen. Binnen zone Fluvia waar ik werk als logistiek medewerker is er voldoende sportaccommodatie voorzien voor de professionele brandweerlui. Zij zijn dagelijks verplicht om 1u te spenderen aan sport.

  • Je bent meer dan gewoon sportief. Wat doe je van sport buiten de brandweerkazerne?

Ik doe aan triatlon en dus spendeer ik veel tijd in het zwembad, op de fiets en al lopend.

  • Vindt je het competitie-element belangrijk?

Voor mij is dit een belangrijk gegeven, omdat ik graag een bepaald doel stel. Zonder doelen zou ik minder sportief bezig zijn.

  • Zie je jezelf door de sportieve resultaten als rolmodel of doe je dit voornamelijk om zelf je grenzen af te tasten?

Ik zie mezelf niet als rolmodel. Voor mij is sport gewoon persoonlijk belangrijk. Ik probeer wel steeds zo veel mogelijk mensen te betrekken wanneer er een recreatieve wedstrijd is, zodat ook het groepsgevoel versterkt wordt.

  • Heb je zelf nog sportieve uitdagingen?

Ik wil graag nog (enkele) Iron Man wedstrijden doen. Ik zou ook graag eens meedoen aan de Fire Games.

  • Binnenkort start er een campagne onder andere rond fitheid met een aantal tips. Heb je zelf misschien nog ideeën om dit thema meer onder de aandacht te brengen?

Zoek in elke zone (elke afdeling) iemand die hier zijn schouders kan onder zetten. Een persoonlijke aanpak bovenop een campagne of een mailing kan nog meer resultaat opleveren.