Summer Class voor Officieren: een succes!

Brandweer
Opleiding
Van 26 tot 30 augustus 2013 heeft de eerste editie van de Summer Class voor officieren plaatsgevonden. De Summer Class is georganiseerd door het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid in samenwerking met het provinciaal opleidingscentrum van Antwerpen Campus Vesta. De 24 deelnemers, allemaal brandweerofficieren, hebben gedurende vijf dagen gewerkt rond verschillende thema’s zoals leiderschap, Dir CP-OPS, binnenbrandbestrijding en gevaarlijke stoffen.

Tijdens de Summer Class zijn we heel praktijkgericht te werk gegaan en dat is door alle deelnemers erg gesmaakt. We hebben een groot aantal cases rond brand, instorting en gevaarlijke stoffen besproken en een praktische oefening rond binnenbrandbestrijding gedaan.”, vertelt Tom Vanden Boer van brandweer Vosselaar die heeft deel genomen aan de Summer Class. “Die praktijkgerichte aanpak is zeker een duidelijke meerwaarde geweest. Zo zijn we ook met alle deelnemers naar de site van BASF gegaan om daar het onderdeel gevaarlijke stoffen te volgen. Iedereen had echt zin om iets bij te leren.”, aldus Tom.

De Summer Class was specifiek gericht op jonge brandweerofficieren met een praktijkervaring van 10 tot 15 jaar. Het is de eerste effectieve bijscholing voor officieren en dat met zowel Nederlandstalige als Franstalige deelnemers. Ook de lesgevers hebben les gegeven in beide talen en het Engels. “Dat de groep zowel uit Franstalige als uit Nederlandstalige collega’s bestond, heeft het avontuur een extra dimensie gegeven.”, zegt Tom.

Ik vind de Summer Class een absolute aanrader. Vooral om te netwerken en bij te leren want des te meer je leert, des te meer je beseft dat er nog veel te leren valt. “, zegt Tom.

We zijn vertrokken van het idee om een bijscholing aan te bieden aan brandweerofficieren, de mogelijkheid te geven om ervaringen uit te wisselen en vooral ook om te netwerken. Aan de reacties te zien van de deelnemers achteraf, denk ik dat we daarin geslaagd zijn”, besluit Luc Faes directeur a.i. van het Kenniscentrum.