Brandweer bouwt Unimogs van Defensie om

Brandweer
Evenement
Vorig jaar heeft de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken de mogelijkheid geboden aan alle brandweerkorpsen in België om Unimogs aan te kopen van het Ministerie van Defensie. Vier brandweerkorpsen hebben intussen zo een Unimog gekocht. Unimog staat voor UNIversal MOtor Gerät ("universele motor machine") en is een terreinvoertuig. Het is perfect geschikt voor natuurbrandbestrijding, omdat de brandweer ermee op oneffen en moeilijk begaanbare terreinen kan rijden.

Naar aanleiding van de natuurbranden in Meeuwen, de Hoge Venen en de Kalmthoutse Heide in 2011 is de noodzaak gebleken voor meer “echte” 4x4 voertuigen bij de brandweer. Gezien de hoge kostprijs van Unimogs, heeft de Algemene Directie Civiele Veiligheid vorig jaar het initiatief genomen om met Defensie te overleggen om terreinvoertuigen van hen over te kopen. Dit, zodat de brandweer zeer goede Unimogs zou kunnen aankopen voor een redelijke kostprijs.

Defensie heeft daarop in juni 2012 vijftien Unimogs aangeboden tegen de prijs van 25.000€ per voertuig. De brandweerkorpsen van Beauraing, Bertrix, Lokeren en Vilvoorde zijn op dat aanbod ingegaan en hebben elk een voertuig aangekocht. De brandweerkorpsen zullen deze voertuigen zelf “ombouwen” naar een brandweervoertuig. Dit houdt in dat ze een watertank, pompinstallatie, striping, lichtbalk en dergelijke toevoegen.

Photo unimog