Liedekerke en Jabbeke vullen voorraden zandzakjes aan:klaar voor verdeling naar gemeenten en brandweerdiensten

Civiele Bescherming
Interventie
De operationele eenheden van Liedekerke en Jabbeke vullen vandaag, woensdag 24 augustus 2011, hun voorraden zandzakjes aan. Zo kunnen gemeente- en brandweerdiensten zandzakjes komen afhalen en ter beschikking stellen van hun burgers die keldergaten en deuren kunnen beveiligen tegen de mogelijke onweders van morgen donderdag 25 en overmorgen vrijdag 26 augustus.

De eenheden van Ghlin en Liedekerke zijn voorts nog bezig met verschillende interventies als gevolg van de storm van gisteren, 23 augustus.

Een ploeg van Ghlin is opnieuw bezig met het leggen van dekzeilen op het afgebrande dak van de Ursulinenschool in Mons.

De mensen van Liedekerke ruimen modder op in Bertem, leggen een dekzeil in Zaventem en zullen in Halle een wachtbekken leegpompen. Het wachtbekken loopt niet vanzelf leeg en het Halse gemeentebestuur vraagt dat de Civiele Bescherming het zou leegpompen vooraleer het opnieuw begint te regenen.

Een greep uit de interventies van de Civiele Bescherming gisteren, dinsdag 23 augustus:

Persbericht verstuurd dinsdag 23 augustus 2011 aan 17u00:

Civiele Bescherming blijft met man en macht pompen

Operationele eenheid Brasschaat:

  • Mol: een ploeg van de Civiele Bescherming pompt verschillende kelders en een garage leeg met een zware pomp van 9000l/min
  • Linkebeek (Bouwerijstraat/Beukenstraat) en Bertem: de Civiele Bescherming van Brasschaat helpt de eenheid van Liedekerke met het opruimen van straten vervuild met slijk. Daarvoor gebruiken ze onder andere kleine graafmachines en 4x4-voertuigen voorzien van borstels.
  • Aarschot: zandzakjes worden verdeeld aan de gemeente- en brandweerdienst om de bevolking te helpen met het voorkomen van waterschade.

Operationele eenheid Liedekerke:

  • Huizingen (Guido Gezellestraat): de terreinen van Siemens zijn onder water gelopen door de overvolle grachten langs de zijkant van de terreinen. Een ploeg van de Civiele Bescherming is ter plaatse om het water weg te pompen.
  • St-Pieters-Woluwe (Herendal): een grote ondergrondse parking van een woningblok is onder water gelopen. De Civiele Bescherming pompt er water weg met een slijkpomp van 5000l/min.
  • Drogenbos: een team van de Civiele Bescherming pompt kelders leeg en pompt het modder van de vervuilde straten weg ter hoogte van de Linkebeekstraat en de Alsembergsesteenweg.
  • Scherpenheuvel: met dompelpompen wordt water weggepompt uit de straten om te voorkomen dat woningen onderlopen.
  • Zandzakjes worden verdeeld aan de gemeente- en brandweerdiensten van Galmaarden en Meise.

Operationele eenheid Ghlin:

  • Sars-la-Buissière: De Civiele Bescherming bedekt daken met zeilen.
  • Marcinelle:  kelders worden leeggepompt en zandzakjes worden gelegd om woningen te vrijwaren.

In de operationele eenheden van de Civiele Bescherming zijn intussen vrijwilligers bezig met het aanvullen van de voorraad gevulde zandzakjes.

Persbericht verstuurd dinsdag 23/08/2011 aan 14u30 :

Civiele Bescherming heeft handen vol met stormschade vooral in Henegouwen en in Vlaams-Brabant

Bijna 2 m water in schrijnwerkerij en ook hotelschool is ondergelopen

De operationele eenheden van de Civiele Bescherming in Ghlin en Liedekerke zijn sinds deze voormiddag, dinsdag 23 augustus, druk in de weer met het helpen van mensen in privéwoningen, bedrijven en scholen. Ghlin heeft vrijwilligers en beroepsmensen teruggeroepen naar de eenheid. De eenheden van Jabbeke en Brasschaat verlenen steun.

In een schrijnwerkerij in het Henegouwse Montignies-sur-Sambre staat het water 1,8m hoog en dat wordt weggepompt. Ook in de hotelschool in Marcinelle wordt het water weggepompt terwijl op het dak van de Ursulinenschool in Bergen dekzeilen worden bevestigd.
In Vlaams-Brabant worden kelders leeggepompt in Drogenbos en hebben verschillende gemeente- en brandweerdiensten waaronder Affligem, Roosdaal, Halle, Asse, Lennik en het Brusselse Ukkel (voor het crematorium), …. zandzakjes afgehaald bij de Civiele Bescherming in Liedekerke om te verdelen aan burgers. De gemeente Aarschot krijgt zandzakjes vanuit Brasschaat.

De Civiele Bescherming pompt ook kelders leeg in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met name in Sint-Pieters-Woluwe.

Op meerdere plaatsen is tijdens het onweer ook de bliksem ingeslagen en is brand ontstaan. In Herne en Malderen bijvoorbeeld, legt de Civiele Bescherming dekzeilen op de vernielde daken.

Het noodweer heeft ook modderstromen veroorzaakt die op de wegen beland zijn. Een ploeg van de Civiele Bescherming Liedekerke zal onder andere in Bertem deze namiddag modder opruimen.