B-Fastteam naar Turkije om 400 tenten te installeren

Internationale missies
Brandweer
Civiele Bescherming
Interventie
Deze ochtend, donderdag 27 oktober, vertrekt om 10 uur een 13-koppig B-Fastteam met een lijnvlucht vanop de luchthaven van Zaventem naar Turkije. De Belgen, waaronder één vrouw en vier man van de Civiele Bescherming, zullen in de stad Ercis in het oosten van Turkije een IDP-kamp met 400 tenten installeren voor de inwoners die na de aardbeving dakloos zijn geworden. Een IDP-kamp is een “internal displaced persons”-kamp voor vluchtelingen die in eigen land blijven.

De tenten die in totaal 2,000 mensen kunnen herbergen, vertrekken morgenavond met een chartervlucht en die op de luchthaven van Erzurum zal landen. Vandaar uit zal het Turkse leger de tenten 400 km verder naar Ercis vervoeren.
België stuurt ook al het nodige materiaal om de 400 tenten uit te rusten zodat families in de tenten kunnen overleven: 400 dekzeilen, 2400 dekens, 402 vuurtjes, 402 verwarmingsapparaten, 420 lantaarnen, 382 keukensets, 1000 opvouwbare jerrycans en 14 gemeenschapstenten.

Het B-Fastteam is samengesteld uit personeelsleden van de Civiele Bescherming van de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken, brandweer en uit mensen van de FOD’s Volksgezondheid en Defensie. Volksgezondheid levert de teamleider en Defensie zorgt onder andere voor communicatiemateriaal.

De vijf mensen van de Civiele Bescherming zijn afkomstig uit de operationele eenheden van Jabbeke, Ghlin en Brasschaat. Het gaat om:

  • Johan Boydens, adjunct eenheidschef, Bart Steeman, operationeel medewerker, en Filip Muys, operationeel brigadier, van de eenheid in Jabbeke;
  • Joëlle Brouillard, technisch deskundige, van de eenheid in Ghlin;
  • Eric Haesevoets, operationeel medewerker, van de eenheid in Brasschaat.

Joëlle Brouillard spreekt Turks en Eric Haesevoets heeft er al meerdere buitenlandse humanitaire missies op zitten, waaronder de installatie van een IDP-kamp na de recente zware aardbeving in 2008 in China.

Het B-Fastteam zal vermoedelijk op donderdag 3 november naar België terugkeren. De 400 tenten worden door België geschonken aan Turkije.