Vermijd schoorsteenbranden door regelmatig onderhoud!

Brandpreventie | informatiecampagne 2023
Fire brigade
Information campaign
Press contact: 
Steven Vermeulen

 

14-daagse van de Veiligheid focust op preventie van schouwbranden

Schouwbranden komen helaas nog steeds veel voor in ons land.  Elk jaar worden er meer dan 3000 geregistreerd. De jaarlijkse brandpreventiecampagne die loopt van 14 tot en met 1 oktober 2023, focust daarom op dit thema.

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, duidt het belang van de campagne: “Schouwbranden veroorzaken nog elk jaar heel wat schade en leed.  Met deze campagne willen we de bevolking wijzen op de gevaren en praktische tips meegeven om het risico te verkleinen.  Zo houden we het veilig tijdens de koude maanden!

Als je stookt met hout, kolen of stookolie, kan er zich roet hechten aan de schoorsteenwand.  Dat is het geval bij traditionele schoorstenen, maar zelfs bij inox-buizen kan er zich een probleem voordoen. Roet kan samenkoeken tot een teerachtige substantie, creosoot.  Deze kan ontbranden bij een temperatuur van ongeveer 500°C, wat in een mum van tijd wordt bereikt als je een kachel of open haard gebruikt.

De belangrijkste tip om een schouwbrand te voorkomen is om je schoorsteen goed te onderhouden.  Dit wil zeggen dat je die minstens een keer per jaar laat vegen door een bekwaam vakman.  Laat de vakman controleren of er geen scheuren of lekken zijn en zorg voor voldoende trek in de schoorsteen.  Gebruik ook droog, onbehandeld hout bij het stoken en ventileer de ruimte voldoende.

Als er zich toch een schouwbrand voordoet, bel dan het noodnummer 112.  Doe indien mogelijk een bluspoging met zand of zout (zo voorkom je rook in huis).  Sluit de schoorsteenklep en de luchttoevoer van de kachel en maak de ruimte rond de kachel vrij van brandbaar materiaal.  Neem nooit onnodige risico’s en breng jezelf in veiligheid.

Meer tips over deze campagne vind je terug op de website www.speelnietmetvuur.be.

 

steven.vermeulen@ibz.be