Campagne "Fitheid": elk lid van de brandweer moet in staat zijn om zijn of haar collega bij te staan als een interventie een verkeerde wending neemt

Fire brigade
Information campaign
Een goede fysieke conditie is essentieel voor de brandweerlieden die vaak in een moeilijke context interveniëren. Door regelmatig aan sport te doen, beschermen ze zich ook tegen ongevallen tijdens hun werk.
Gilles Degallaix

 

 

Gilles Degallaix, Korporaal bij de brandweer van Brussel en "Ultimate Fire Fighter" tijdens de laatste World Fire Games, vertelt over zijn passie voor sport en over zijn beroep. 

Gilles Degallaix, in het kort:

 • Brandweerman sinds 14 jaar en Korporaal  sinds 11 jaar, teamchef bij het team RISC, (reddingsoperaties met touw)
 • Liefhebber van zwemmen, krachttraining/Crossfit, mountainbike, waterpolo, joggen en golf
 • Deelnemer aan twee edities van Iron Man (Lanzarote en Mallorca)
 • Wereldkampioen Ultimate Fire Fighter individueel 30+ tijdens de World Fire Games 2019 georganiseerd in Chengdu (China)
 •  Waarom is het belangrijk om in goede fysieke conditie te verkeren om het beroep van brandweer uit te oefenen?

Allereerst, om te voorkomen dat wij gewond raken tijdens een interventie. Meestal vertrekken wij "koud" en moeten wij ons zeer snel voorbereiden om ter plaatse te gaan. Vervolgens, omdat het brandweerberoep vereist dat men aanzienlijke fysieke inspanningen kan leveren. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer wij een patiënt van meer dan 100 kilo moeten verplaatsen of wanneer wij de 10de verdieping van een appartementsgebouw moeten bereiken met 30 kilo materiaal . Als je in vorm bent, is een dergelijke  inspanning volkomen doenbaar.

 • Welke fysieke proeven heb je moeten afleggen om brandweerlid te worden?

Toen ik startte bij de brandweer, bestond de fysieke proef uit 45 buikspieroefeningen, een optrekoefening gedurende 50 seconden, een sprong met de voeten naast elkaar over een afstand van 2 meter 20, een ladder van 30 meter opklimmen en een loopproef van 2400 meter Ik vond dat erg gemakkelijk, omdat ik destijds enorm veel trainde. Zonder training is het een ander verhaal

 • Wordt er binnen uw hulpverleningszone aandacht geschonken aan de fysieke conditie?

Wij hebben sinds tweeënhalf jaar een nieuwe, zeer goed uitgeruste sportzaal (crossfit, cardio, krachtoefeningen...) en elke dag is een uur sport verplicht. Na 18 uur zijn we vrij en mogen wij de sportinstallaties gebruiken.

 • Beschouwt u zichzelf als een voorbeeld?

De chefs hebben volgens mij een voorbeeldrol. Als zij zelf niet fit zijn, kunnen ze moeilijk van hun teams verlangen dat ze een goede fysieke conditie hebben. Persoonlijk toon ik dat het mogelijk is, maar ik vraag van mijn collega's niet dat zij hetzelfde tempo als mij hebben.  Zij kunnen bijvoorbeeld hetzelfde type oefening uitvoeren, maar met lichtere gewichten. Bij een klassieke interventie moet elk  brandweerlid in staat zijn om zijn of haar collega bij te staan als de interventie een verkeerde wending neemt.

 • Vindt u dat competitie belangrijk is?

Competitie en opleiding zorgen voor meer motivatie. Persoonlijk heb ik telkens veel dingen geleerd in zeer korte tijd. Personen die deelnemen aan wedstrijden zijn stressbestendiger tijdens een interventie, dat zie je. Dit maakt het tevens mogelijk om nieuwe competenties te verwerven of nieuwe technieken toe te passen tijdens interventies. 

 • De sensibiliseringscampagne werd begin november gelanceerd. Heeft u suggesties om het belang van het onderhouden van de fysieke conditie te benadrukken?

Zoals ik al zei, hebben de verantwoordelijken een voorbeeldrol. De operationele brandweerlieden die een bepaalde fysieke conditie hebben, kunnen ook het voorbeeld geven, of ze nu jong of minder jong zijn.

 • Heeft u zelf nog sportieve uitdagingen?

Ik zou graag deelnemen aan de volgende editie van de World Fire Games, die volgend jaar zullen plaatsvinden in Rotterdam, en ik neem op dit moment regelmatig deel aan golfwedstrijden. Iedereen kan daaraan deelnemen, ongeacht het niveau. Een ervaren golfer zal alleen een hogere handicap hebben dan een beginner. Hierdoor kan je jezelf verbeteren door te spelen tegen golfers die beter zijn dan jij.

 

 • Raadpleeg onze tips om je fysieke conditie te onderhouden 
 • Bekijk het filmpje van de olympische medaillewinnaar Bashir Abdi op bezoek bij de hulpverleningszone van Antwerpen
 • Bekijk het filmpje van de bokser Ryad Merhy, wereldkampioen WBA op bezoek bij de hulpverleningszone Hainaut Est