Europese Civiele Bescherming teams leveren bijstand aan België

Civiele Bescherming
Evenement
Perscontact: 
Eva Burm

Op 18 oktober 2013 lopen de eerste berichten binnen bij het onlangs opgerichte European Response Centre (ERC) van de Europese Commissie: het botsen van een lage- en een hogedrukgebied in de buurt van IJsland en Noorwegen zorgen voor superstorm op de Noordzee en veroorzaakt overstromingen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

België vraagt op 23 oktober bijstand van het Europees mechanisme voor Civiele Bescherming via het ERC. Deze hulp komt aan in België op 25 oktober en wordt ingezet in en rond de haven van Antwerpen, het gebied dat het meest geteisterd wordt door de overstromingen. Vier hulpteams uit vijf verschillende Europese landen helpen onze reddingsdiensten met het zuiveren van drinkwater, het redden van mensen uit overstroomde huizen en het analyseren van de door de storm veroorzaakte chemische vervuiling.

Dit is het scenario voor de Europese rampenoefening die zal plaatsvinden van 25 tot en met 27 oktober 2013 op verschillende locaties in en rond de haven van Antwerpen (Ekerse Putten in het Antwerpse recreatiedomein Muisbroek, Fort van Wommelgem en BASF Antwerpen). Het doel van de oefening is het testen van de coördinatie van de Europese interventiemodules en hun onderlinge samenwerking. Zowel de Belgische lokale als nationale partners zullen bovendien voor de eerste keer hun rol inzake host nation support opnemen.

De oefening wordt mogelijk gemaakt met steun van de Europese Commissie en wordt georganiseerd door een consortium van Europese partners onder leiding van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Voor de oefening wordt nauw samengewerkt met de provincie en de stad Antwerpen, BASF, Algemene Directie Crisiscentrum (FOD Binnenlandse Zaken), de dienst Noodplanning Provincie Antwerpen, de dienst Noodplanning Stad Antwerpen, Civiele Bescherming, Brandweer Antwerpen, gemeente Wommelgem, Defensie, Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, FOD Volksgezondheid, Lokale en Federale Politie.

Praktische informatie

Pers wordt uitgenodigd om de oefening bij te wonen.
Datum en tijdstip: zaterdag 26 oktober – briefing om 15u.
Locatie: brandweerkazerne Antwerpen (Noorderlaan 69, 2030 Antwerpen). Daarna volgt een bezoek aan de sites BASF en Fort van Wommelgem.

Afspraken:

  • wij vragen u zich ter plaatse aan te melden.
  • Voor een bezoek aan BASF moet u zich vooraf inschrijven.
  • Indien u een plaats wilt op de bus om de drie sites te bezoeken, raden wij u ook aan om vooraf in te schrijven omdat het aantal plaatsen beperkt is.

eva.burm@ibz.fgov.be