Civiele Bescherming pompt om overstromingen te voorkomen

Civiele Bescherming
Interventie
Perscontact: 
Eva Burm

Doorlopend zijn een vijftiental agenten van de Civiele Bescherming sinds gisteren, 29 januari, druk in de weer om het water in grachten die dreigen over te lopen, weg te pompen. Zij zijn vandaag tussengekomen in Ingelmunster, Izegem, Ruislede, Melle en Deinze. De pompwerken in Ingelmunster zijn vanochtend beëindigd. Als de weersomstandigheden zo blijven, zullen zij op een aantal kritieke plaatsen nog enkele dagen verder werken om waterschade aan huizen en andere gebouwen te voorkomen, waaronder een school in Melle.
In 2012 heeft de Civiele Bescherming 166 interventies na overstromingen tot een goed einde gebracht, goed voor een totaal van bijna 3000 manuren.

De operationele eenheden van de Civiele Bescherming gebruiken gespecialiseerd materiaal, zoals dompel- en slijkpompen om het overtollige water aan een snelheid van rond de 12000 liter/minuut over te pompen van de verzadigde grachten in grotere waterlopen die meer water aankunnen, zoals de Schelde. Het opzetten van deze pompen gebeurt met een ploeg van een viertal personen. Van zodra een pomp operationeel is, blijven twee agenten bij de pomp om ze te bedienen.

eva.burm@ibz.fgov.be