Civiele Bescherming levert 200.000 zandzakken aan Duitsland

Civiele Bescherming
Interventie
Perscontact: 
Eva Burm

Vandaag, 10 juni, brengt de Civiele Bescherming 200.000 zandzakken naar Duitsland. Deze zandzakken zullen onder andere gebruikt worden om mensen te helpen water uit huizen en andere gebouwen te houden na de overstromingen veroorzaakt door aanhoudende regen in het land. Vanochtend omstreeks 1u30 heeft Duitsland, meer bepaald de deelstaat Niedersachsen, aan het Crisiscentrum van de Regering om hulp van België gevraagd. Naar aanleiding van deze vraag vertrekken rond de middag vier containers van de Civiele Bescherming met in totaal 200.000 zandzakken naar Scharnebeck, bij Hamburg.

De eerste lading zandzakken is opgeladen in twee containers in de operationele eenheid van Liedekerke. Vier agenten van de Civiele Bescherming Brasschaat hebben deze containers opgehaald met twee haakarmvoertuigen en zijn omstreeks 11u30 naar Duitsland vertrokken. De tweede lading wordt door vier agenten van de operationele eenheden van Crisnée en Libramont naar Duitsland gebracht. Zij zullen twee containers met haakarmvoertuigen naar Liedekerke brengen waar deze, van zodra ze gevuld zijn met zandzakken, ook richting Hamburg kunnen vertrekken.

De Civiele Bescherming zal deze zandzakken vanavond leveren in Scharnebeck. Daarna zullen de Duitse autoriteiten deze zandzakken vullen met zand en verdelen naar waar ze het meest nodig zijn.  De zandzakken zijn gemaakt van kunststof (100% polypropyleen), zijn 35 op 85cm groot en kunnen zowel manueel als machinaal met 15 kg droog zand gevuld worden. Duitsland betaalt voor de zakken 60.340€ aan de Belgische Civiele Bescherming.

eva.burm@ibz.fgov.be