Prioritaire SIM-kaarten voor hulpdiensten

Noodcentrale 112
Civiele Bescherming
Brandweer
Vanaf 8 februari 2018 zullen alle SIM-kaarten van de (adjunct-)eenheidschefs van de Civiele Bescherming en de 112-chefs omgeschakeld zijn naar “Blue Light Mobile”. Dit is een GSM-operator die gebruik maakt van de drie commerciële operatoren om zo goed mogelijk GSM-ontvangst te kunnen voorzien en die bovendien prioriteit krijgt op het netwerk.

Dit zal de hulpdiensten toelaten om toch nog via GSM te kunnen communiceren bij een overbelasting van het netwerk bij grootschalige noodsituaties. De meest bekende incidenten waarbij het GSM-netwerk overbelast was in België, waren de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en het noodweer tijdens Pukkelpop in 2011.

ASTRID nv levert momenteel ook Blue Light Mobile SIM-kaarten aan andere hulpdiensten, zoals brandweer, politie en medische diensten. In totaal zijn er 6.000 prioritaire SIM-kaarten voorzien voor hulpdiensten in België.

Het radionetwerk van ASTRID werkt onafhankelijk van hun “Blue Light Mobile”-GSMnetwerk. De radiocommunicatie tussen hulpdiensten verloopt los van GSM-netwerken en kan dus niet beïnvloed worden door een overbelasting van het GSMnetwerk.