Onze beste wensen voor veilige feesten

Brandweer
Informatiecampagne
Het eindejaar is een tijd vol gezellig samenzijn en feesten. Elk jaar gebeuren er echter ook ongelukken in deze periode. Kaarsen, kerstbomen, fonduestellen, vuurwerk,

kunnen het feest snel doen omslaan in een nachtmerrie.  Een brandende kaars die te dicht bij de gordijnen of de uitgedroogde kerstboom staat, kan je huis in enkele minuten in lichterlaaie zetten. 

 

 

 

Wij geven je graag enkele tips voor een gezellig en veilig eindejaar:

Kerstboom- en kerstversiering

●  Als je een echte boom wil, koop er dan liefst één met wortel. Geef de boom ook regelmatig water, zodat de boom niet uitdroogt en het brandgevaar verkleint.

●  Gebruik liever LED-verlichting: ze geeft minder warmte af en verbruikt bovendien minder.  Controleer bovendien de bedrading van de kerstboomverlichting op beschadigingen.

●  Zet de kerstboom niet te dicht bij de gordijnen of andere makkelijk brandbare spullen of warmtebronnen zoals openhaard of kachel.

●  Doe de verlichting uit als je gaat slapen of het huis verlaat.

Kaarsen

●  Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Nog beter is om ze in een glazen houder te plaatsen zodat ze uit de tocht staan.

●  Laat kinderen of huisdieren nooit alleen met brandende kaarsen. Ook niet voor heel even.

●  Plaats kaarsen of theelichtjes op een plek waar je ze altijd kan zien. Zet ze niet in de buurt van brandbare voorwerpen zoals gordijnen of versiering.

Fondue en gourmet

●  Gebruik geen brandethanol of –spiritus, maar een gebruik een brandpasta of -gel.  Of beter nog, gebruik een elektrisch toestel voor fondue of gourmet. Plaats dit dan wel zodat niemand over de draad kan struikelen en het fonduestel kan meesleuren.

●  Zorg dat het fondue- of gourmetstel tijdens gebruik op een onbrandbare ondergrond staat en er geen brandbare materialen in de buurt zijn.

●  Probeer een brandende fonduepan of frietketel niet te doven met water. Schakel eerst de energiebron (elektriciteit, gas) uit. Gebruik dan voorzichtig het deksel van het toestel of een branddeken. Verplaats het toestel in geen geval.
Bel daarna best 112 zodat de brandweer kan komen kijken of alles voldoende veilig is.

Vuurwerk

●  Laat vuurwerk over aan professionals.

●  Probeer niet zelf vuurwerk af te steken. In de meeste gevallen is het trouwens wettelijk verboden omdat het risico op ongevallen te groot is.

 

 

Wensballonnen

●  Gebruik geen wensballonnen. Vaak zijn deze ballonen een onvoorspelbare speelbal van de wind. Als zo'n brandende wensballon neerkomt op gebouwen of in bomen, kan dit brand veroorzaken.

●  Wees je ervan bewust dat in een verschillende steden en gemeenten een verbod op het oplaten van wensballonnen uitgevaardigd is, via een politieverordening.

Geen inspiratie voor een eindejaarsgeschenk?  Nog een laatste tip

Doe een rookmelder cadeau aan je naasten! Een rookmelder is niet alleen een nuttig cadeau, maar ook een manier om te tonen dat ze belangrijk voor jou zijn.  Je verdubbelt hun kans om een woningbrand te overleven.

Een rookmelder van goede kwaliteit met een niet-vervangbare batterij van 10 jaar vind je al voor minder dan 25 euro. Het is dus geen duur geschenk… maar wel een mensenleven waard!