Herdenking van de brand in Beringen van 11 augustus 2019

Brandweer
Evenement
Woensdag 11 augustus 2021 is het twee jaar geleden dat bij een gebouwbrand aan de Koolmijnlaan in de stad Beringen twee brandweermannen, Chris Medo en Benni Smulders, het leven lieten en één brandweerman, Arno Barzan, zwaargewond raakte. Een leercommissie werd opgesteld die de brand onderzocht en evalueerde. Op basis van deze evaluatie, werd in januari 2020 een Return of Experience (RETEX BERINGEN 2019) gepubliceerd en gedeeld met de Belgische brandweerlieden. Om te benadrukken wat er geleerd werd, is een film met betrekking tot deze Retex voor de brandweerlieden ter beschikking gesteld via de website van de Algemene Directie Civiele Veiligheid. Deze zal vanavond via een live stream voorgesteld worden door vertegenwoordigers van Netwerk Brandweer.
(c) bosilo.net

Zonecommandant Bert Swijsen van Brandweerzone Zuid-West Limburg: “Chris en Benni vertrokken naar een interventie, maar kwamen helaas niet meer terug thuis bij hun familie. Daar, maar ook in onze kazerne worden ze nog iedere dag gemist en dat zal nog lang zo blijven.”

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden: “De film over deze RETEX illustreert het verloop van de interventie en de lessen die we hieruit kunnen trekken. Hij is gebaseerd op de aanbevelingen uit het RETEX-rapport die reeds gedeeld werden met de brandweer. Deze film en dit rapport worden gebruikt om de bestaande interventieprocedures te verfijnen en om de brandweeropleiding te optimaliseren. We moeten ervoor zorgen dat de brandweer haar werk te allen tijde in veilige omstandigheden kan uitvoeren.

Eén van de aanbevelingen die geïntegreerd worden, is het invoeren van een codewoord als er tot onmiddellijke evacuatie moet overgegaan worden. Daarnaast zijn er ook extra technische vereisten (waaronder meer geheugencapaciteit) voorzien voor warmtecamera’s. Andere aanbevelingen die hulpverleningszones kunnen implementeren zijn het plaatsen van een lichtbron aan de mogelijke uitgangen en om meer informatie te vergaren tijdens een interventie in een complex gebouw, door systematisch gebruik te maken van een ‘white board’ en te communiceren over het tijdsverloop van de interventie.

Deze aanbevelingen worden ook geïntegreerd in de opleidingen voor de brandweer in de provinciale brandweerscholen en in de standaardprocedures (SOP’s) die gecoördineerd worden door het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE) in samenwerking met expertgroepen van de brandweer.

De film en de samenvatting van de RETEX zijn voor de brandweerlieden beschikbaar op de website: RETEX - Onderzoek en evaluatie van het incident te beringen op 11 augustus 2019.

Brandweerlieden kunnen de livestream om 20:00 uur volgen op Youtube