Honderdtal jonge brandweerlieden op de Nationale Feestdag

Brandweer
Evenement
Sinds 2010 kennen de stands van de jonge brandweerlieden tijdens de nationale feestdag en hun optocht tijdens het burgerlijk defilé een groot succes. Voor het derde opeenvolgende jaar heeft het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE) de aanwezigheid van de jonge brandweerlieden op dit evenement aangemoedigd, georganiseerd en gecoördineerd. De aanwezige jonge brandweerlieden waren afkomstig uit heel België (Eeklo, Kruibeke, Anzegem, Hasselt, Boom, Torhout, Ieper, Dinant, Dour, Edingen, Luik, Paliseul, Wiers en Brussel).

Dit jaar namen niet minder dan tachtig jongens en meisjes in twee pelotons deel aan het defilé te voet.

In het ‘IBZ-dorp’ op de Grote Zavel bemanden en leidden een zestigtal jonge brandweerlieden drie stands met verschillende demonstraties:

  • Demonstraties van een reanimatie en een ontzetting
  • Demonstraties van het aflegsysteem en van het beklimmen en afdalen van een luchtladder
  • Demonstraties van de blusoefenssystemen

Deze systemen bestaan erin om op een scherm een « levende » brand aan te steken die vervolgens geblust wordt met behulp van verschillende « laserblussers ». Zo konden de burgers gewoon worden aan het gebruik van een brandblusser en vertrouwd worden met de verschillende aspecten en factoren die het blussen van een brand beïnvloeden.

In maart 2012 heeft het KCCE drie blusoefensystemen aangekocht, die ter beschikking gesteld worden van de provinciale opleidingscentra voor demonstraties en oefeningen. De meerwaarde van een dergelijk systeem is dat de blustechnieken aangeleerd kunnen worden zonder dat de kosten die verbonden zijn aan de conventionele brandblussers hoog oplopen (bluspoeder, vullen van de brandblussers, enz.).

Interesse om een blusoefensysteem te ontlenen? Contacteer het KCCE.
Meer informatie over dit toestel en een filmpje staan op de website van de firma Haagen: http://www.haagen.eu/bullseye.aspx