De toekomst van de werkzaamheden inzake de hervorming van de civiele veiligheid

Brandweer
Hervorming
Sinds ze haar functie opnam, zet Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet zich volledig in voor het dossier van de "Hervorming van de Civiele Veiligheid".

Hoewel er al verschillende stappen gezet zijn, is de weg nog lang. In deze context bevestigde de minister haar wil om alles in het werk te stellen om de oprichting van de hulpverleningszones te finaliseren. Na een analyse van de reeds gerealiseerde dossiers, de lopende dossiers en de dossiers die nog op stapel staan, besliste de minister om de werkorganisatie te herstructureren en om de organisatie van de verschillende partnergroepen te verduidelijken. Ze wil zo de competenties van de experts aanwenden die al hun meerwaarde in dit dossier getoond hebben.

Ze blijft ervan overtuigd dat men de beslissende stap voor de oprichting van de hulpverleningszones enkel kan zetten door ieders competenties te benutten.

Om deze doelstelling te bereiken, moeten de juridische, technische en politieke competenties van iedereen aangewend worden. Dat betekent dat het kabinet van de minister, de administratie, het KCCE en de technische ondersteuningsgroep in dezelfde richting moeten werken door alle mogelijke synergieën te mobiliseren.

De volgende principes werden vastgelegd:

  • De stuurgroep vergadert om de monitoring van de dossiers te verzekeren;
  • De Algemene Directie Civiele Veiligheid biedt de nodige administratieve ondersteuning voor het goede verloop van de werkzaamheden en de nodige juridische expertise voor de opstelling van de nodige besluiten;
  • Het kabinet verzekert de algemene coördinatie van het dossier tussen de verschillende partners;
  • Er wordt een technische groep « TG », bestaande uit vertegenwoordigers van het terrein, opgericht. Deze moet de nodige technische expertise bieden zodat de opgestelde teksten voldoen aan de noden inzake een aangepaste organisatie van de hulpverleningszones. Cdt. M. Gilbert werd aangeduid door de minister om de coördinatie ervan op zich te nemen. Om de nodige cohesie te garanderen, wordt zijn opdracht uitgebreid met de materies inzake de hervorming van de opleiding. In functie van de te behandelen dossiers, wordt de TG versterkt door experts die een specifiek mandaat krijgen;
  • Het KCCE, onder leiding van Lt. Luc Faes, concentreert zich op zijn basisopdrachten en biedt, op aanvraag, gerichte technische expertise voor de hervormingsdossiers;
  • Voor de technische groep « TG » en het KCCE, wanneer hun expertise gevraagd wordt, wordt de aansturing rechtstreeks verzekerd door het kabinet van de minister. De aangeduide piloot is Philippe Staquet. De piloot krijgt zijn richtlijnen van en rapporteert aan de cel civiele veiligheid van het kabinet (Peter Vansintjan, kabinetschef Binnenlandse Zaken en Nora Serrokh, adjunct-kabinetschef).