Defilé van 21 juli 2011:

Civiele Bescherming
Brandweer
Evenement
Brandweer en Civiele Bescherming tonen voertuigen ingezet bij brand in Hoge Venen en bij overstromingen

Hulde aan omgekomen collega’s door brandweer en Civiele Bescherming

Op het defilé ter gelegenheid van de nationale feestdag 21 juli tonen brandweer en Civiele Bescherming dit jaar enkele voertuigen die onlangs bij grote branden of overstromingen zijn ingezet.
Er wordt ook hulde gebracht aan overleden collega’s.
En de Civiele Bescherming staat in het Warandepark en op het traject van het Feest in het park klaar met 30.000 waterzakjes om dorstige kelen te laven.

Bij het gedeelte met voertuigen van de brandweerdiensten rijden tankwagens van de brandweer Sint-Niklaas (tank van 25.000 l) en Bergen (tank van 8.000 l) vooraan. Op deze manier brengen de burgerlijke hulpdiensten hulde aan brandweermannen Johan Van Ursel van het korps van Sint-Niklaas en Etienne Manise van het korps van Bergen.

Johan Van Ursel reed op dinsdag 18 januari 2011 naar de kazerne. Hij was opgeroepen voor een brand. Onderweg is Johan omgekomen in een verkeersongeval.
Etienne Manise bestreed op zondag 23 januari 2011 een hevige brand in een bioskoopcomplex in Mons. Hij is daarbij omgekomen.

Bij de brandweervoertuigen in het defilé rijdt ook een signalisatiewagen van de brandweerdienst Halle. Met dit voertuig beveiligt de brandweer de interventieplaats op drukke verkeerswegen zodat hulpverleners zonder extra risico te lopen de slachtoffers van een verkeersongeval kunnen helpen.

Het brandweerkorps van Tubize toont een haakarmvoertuig. Kapitein Vanesbeen van de brandweerdienst Tubize: “Tijdens de zware overstromingen in november 2010 hebben we dit voertuig gebruikt eerst om zandzakjes te laden en bij de mensen ter plaatse te brengen. Enkel dagen later hebben we met de hijskraan op de camion containers geplaatst. De mensen hebben er hun vernielde meubilair in gegooid.”
Net zoals vorig jaar stappen ook jongeren van de jeugdbrandweer van verschillende brandweerdiensten mee op in het defilé.

Civiele Bescherming in Hoge Venen

Bij het defilégedeelte met de Civiele Bescherming zijn drie voertuigen met de nieuwe, dynamische striping te zien: een commandovoertuig, een gloednieuwe detectiewagen en een nieuw voertuig voor het vervoer van personeel en materiaal.

Het commandovoertuig Volkswagen T5 is afkomstig van de operationele eenheid van Crisnée en hiermee brengt de Civiele Bescherming hulde aan duiker Olivier Rouxhet van de eenheid van Crisnée. Olivier Rouxhet hielp op dinsdag 25 januari 2011 bij het zoeken naar de twee zusjes Amelia en Alysson die tien dagen eerder in de Maas terecht waren gekomen. Olivier heeft de interventie niet overleefd.
Het commandovoertuig is ingezet onder andere tijdens de branden in de Hoge Venen in april 2011.

Beroepspersoneel en vrijwilligers

De pick-up VW T4 met nieuwe striping van de Civiele Bescherming die in het defilé rijdt, wordt vaak gebruikt voor het vervoer van personeelsleden en meer bepaald van vrijwilligers.

De Civiele Bescherming heeft in de herfst van 2010 een rekruteringscampagne gevoerd om meer vrijwilligers aan te trekken. Jaak Raes, waarnemend directeur-generaal Civiele Veiligheid – operationele eenheden Civiele Bescherming: “Bij grote rampen waar de Civiele Bescherming meerdere dagen na elkaar hulp biedt aan de burgers, doet ons beroepspersoneel een beroep op de kernvrijwilligers. Deze mensen zijn een enorme meerwaarde voor ons en wij hebben met veel genoegen vastgesteld dat er nog heel veel vrouwen en mannen zijn die de handen uit de mouwen willen steken om hun medemens te helpen. Tijdens onze recente rekruteringscampagne hadden we maar liefst 533 kandidaten waaronder 50 vrouwen. Resultaat: momenteel zijn er 294 kernvrijwilligers in opleiding.”