Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken verrast met spannende demonstraties en schat aan informatie op Grote Zavel in Brussel’information au Grand Sablon à Bruxelles

Fire brigade
Civil protection
Event
Meer dan 100 ambtenaren van Binnenlandse Zaken verwelkomen publiek op 21 juli

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken staat op 21 juli op de Brusselse Grote Zavel met een gigantisch feestdorp waar kinderen onder andere een Kids-ID in elkaar kunnen puzzelen en de Civiele Bescherming spannende demonstraties met reddingshonden toont.

In het feestdorp geeft Binnenlandse Zaken aan elke bezoeker de gelegenheid de werking van diensten als het Crisiscentrum en Veiligheid en Preventie te ontdekken. En meer dan 100 ambtenaren staan klaar om te antwoorden op alle mogelijke vragen over de hun werk.
Een overzicht van de stands die momenteel zijn aangekondigd.
Aan de redacties: op maandag 18 juli zullen een aantal van de nieuwigheden voor het feestdorp Binnenlandse Zaken kunnen worden getoond aan de media. De uitnodiging hiervoor volgt later.

Grote Zavel

  • Hoogtewerker van de Civiele Bescherming: deze gloednieuwe hoogtewerker staat op de hoek van de Regentschapstraat en de Grote Zavel en kondigt het begin van het feestdorp van Binnenlandse Zaken aan. De hoogtewerker kan tot 17 m hoog of ver reiken en kan gebruikt worden onder andere om dekzeilen op daken te leggen. Daarnaast kan ook een grijper aan de machine worden bevestigd en kunnen dan bijvoorbeeld omver gewaaide bomen van de weg worden gehaald.
  • Crisiscentrum: Het Crisiscentrum is aanwezig met informatie over de alarmeringssirenes en met een sirene die worden gebruikt om inwoners rond Sevesobedrijven en kerncentrales te verwittigen in geval van incidenten. Op de stand staat ook beschreven wat de bevolking moet doen als de sirene gaat en er hangt een kaart waarop je ziet op welke plaatsen in België een alarmeringssirene opgesteld is.
  • eID en Kids-ID:
    • Bij de Algemene Directie Instellingen en Bevolking van Binnenlandse Zaken kunnen kinderen een Kids-ID in elkaar puzzelen en een rubiks kubus winnen.
    • Specialisten van Binnenlandse Zaken leren je in twee containers ook hoe je je eID kan gebruiken voor allerhande toepassingen op het internet.
  • Camion met waterzakjes: als het warm weer is,zal de Civiele Bescherming gedurende de hele dag waterzakjes verdelen aan het publiek om ervoor te zorgen dat mensen niet oververhit of uitgedroogd raken.
    Is het slecht weer, dan vind je de waterzakjes in de vertrek-aankomsttent voor de rally, naast de camion. De Civiele Bescherming heeft vorig jaar 155.000 zakjes water uitgedeeld aan inwoners in België waarvan 30.000 op 21 juli in 2010.
  • Stemhokjes: het publiek kan het elektronisch stemmen testen
  • Goliath-pomp: De Goliath-pomp van de Civiele Bescherming van Brasschaat is de grootste afvoerpomp in Europa. Deze pomp heeft een debiet van 66.000l/minuut; ze ledigt een zwembad van 25m op 10 en 1,5m diep, in minder dan 6 minuten. De Goliath is tijdens de overstromingen in november 2010 ingezet in Emblem in Vlaams-Brabant. Op 21 juli kan je de enorme pomp bezichtigen en vragen stellen aan enkele experts van de Civiele Bescherming.
  • Demonstratie Labo-CMAC (Mobiele Cel voor Chemische Analyse): in geval van chemische verontreiniging kan de Civiele Bescherming met gespecialiseerd materiaal optreden. Dit materiaal kan je komen bekijken tijdens 21 juli. De specialisten geven er ook demonstraties van interventies.
  • Gratis posters: Binnenlandse Zaken verdeelt gratis posters van de Civiele Bescherming en van de brandweer aan het publiek.
  • Rally: iedereen, klein en groot, kan meedoen aan een rally doorheen het feestdorp van Binnenlandse Zaken. Aan enkele stands moet je op een paar eenvoudige vragen antwoorden. Wie de antwoorden juist heeft, krijgt in de vertrek-aankomsttent van de rally een zak met leuke gadgets.
  • Waterspelen: de hele dag kunnen kinderen zich amuseren met de waterspelen georganiseerd door de vrijwilligers van de Civiele Bescherming. Met een waterslang moeten de kinderen kleine opdrachtjes uitvoeren.
  • Jeugdbrandweer: demonstraties door jongeren van de jeugdbrandweer van over heel België. Ze demonstreren:
    • bevrijden van een slachtoffer uit een autowrak en via een autoladder.
    • Beklimmen van een autoladder.
    • Uitrollen van de brandslangen en doelwitten omver spuiten.
    • Demonstratie reanimatie.
  • Demonstratie reddingshonden Civiele Bescherming: De reddingsteams met honden zijn gespecialiseerd in het zoeken van overlevenden onder puin. Zij demonstreren de hele dag door hoe ze met de honden te werk gaan wanneer iemand onder puin bedolven is en geven uitleg.
  • Civiele Bescherming: de Civiele Bescherming geeft toelichting bij het werk van de duikers, de hondenteams, de ploegen Urban Search and Rescue enz.
    Op hun stand kan het publiek ook aan een groot rad van fortuin draaien en gadgets winnen.
  • Gratis verdeling van ballonnen.
  • Diefstal- en brandpreventie: experts van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie tonen er hoe je je huis zo goed mogelijk kan beveiligen tegen diefstal en tegen brand. Je krijgt er antwoord op alle mogelijke vragen in verband met preventie.
  • Strijd tegen vervuiling: wanneer een ernstige vervuiling het milieu dreigt te schaden, grijpt de Civiele Bescherming in. De eenheid van Jabbeke is gespecialiseerd in de bestrijding van vervuiling. Op 21 juli tonen zij hun materiaal en ze demonstreren hoe ze te werk gaan in geval van bijvoorbeeld olievervuiling op het water.
  • Boot met duikers: de operationele eenheid van Crisnée van de Civiele Bescherming is gespecialiseerd in duikinterventies. Zij voert uiteenlopende opdrachten uit zoals het lokaliseren van wrakken van voertuigen en andere voorwerpen of zoeken naar vermiste personen. Op 21 juli stellen de duikers hun boot en materiaal tentoon en geven ze je graag een woordje uitleg.
  • B-FAST (Belgian First Aid and Support Team): bij ernstige rampen in het buitenland kan België een B-FAST team ter plaatse sturen. Dit hulpteam wordt gecoördineerd door Buitenlandse Zaken. Het team is samengesteld uit hulpverleners en experts van de verschillende federale overheidsdiensten: Binnenlandse Zaken, Defensie en Volksgezondheid.
    In de tent van B-FAST kan je ondermeer zien welk materiaal het team gebruikt heeft na de aardbeving in Haïti. Je kan er ook praten met enkele mensen van het B-FAST team die al aan verschillende missies hebben deelgenomen.

Regentschapstraat

  • GRIMP (Groep voor Redding en Interventie op Moeilijke Plaatsen) van de Civiele Bescherming: de specialisten van het GRIMP-team van de Civiele Bescherming gebruiken klimtechnieken om zo snel mogelijk tussenbeide te komen op gevaarlijke plaatsen. Je kan hen in actie zien in de Regentschapstraat aan het Beneluxgebouw. Samen met de brandweer van Brussel zal het GRIMP-team van de Civiele Bescherming demonstraties geven onder andere van een reddingsactie waarbij een slachtoffer van het dak van het gebouw naar beneden wordt gebracht.